Mindfulness

  • Iedereen kan mindful zijn of kan dit leren. Mindfulness wordt ook wel gewaarzijn of volle aandacht genoemd. Het is het bewust zijn van een ervaring op het moment dat die ervaring plaatsvindt. Zo ben je verbonden met jezelf en aanwezig in het hier en nu. Oefening baart kunst in het leven van alle dag want onze aandacht heeft nu eenmaal de neiging om alle kanten op te gaan.
  • Van een heel leuk feestje kan één kleine negatieve gebeurtenis in je hoofd blijven malen en groot worden in je beleving, terwijl alle fijne momenten gemakkelijk vergeten worden. Mindfulness helpt om dit te doorbreken en dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Mindfulness maakt dat je minder blijft hangen in vicieuze cirkels, je komt losser van gedachten en gevoelens en bent meer aanwezig.
  • Mindfulness is ook met een open en eerlijke houding je ervaringen observeren en onderzoeken, zo ervaar je nieuwe mogelijkheden en ben je beter in staat om voor jezelf te zorgen. Mindfulness is niet hetzelfde als ontspanning en tevredenheid, maar ontspanning en tevredenheid kunnen wel een gevolg zijn van mindfulness beoefenen.
  • Mindfulness nodigt je uit om fris en nieuwsgierig te zijn naar wat er te ervaren is in jezelf, in het contact met anderen en het contact met je omgeving.

Meer lezen over mindfulness kan op de site van de beroepsvereniging voor Mindfulnesstrainers: www.vmbn.nl